Nya regler för inhyrd personal: Hur påverkas konsultbranschen av den nya paragrafen i uthyrningslagen?
Den 1 oktober 2024 aktualiseras den nya 12 a § i lagen om uthyrning av arbetstagare (uthyrningslagen), som innebär att ett företag inte längre kan hyra in personal under en längre tid utan att vissa skyldigheter följer.
Regeln anger att ett företag som haft en konsult i bemanningssituation inom samma driftenhet i sammanlagt 24 månader under en 36 månadsperiod, måste erbjuda personen en tillsvidareanställning, eller betala en ersättning till konsulten motsvarande två månadslöner. Om företaget inte följer regleringen riskerar de att bli skadeståndsskyldiga.
Efter införandet av regeln råder viss oklarhet gällande vad den innebär och hur den ska tolkas. Regeln infördes redan i oktober 2022 i samband med de nya reglerna i lagen om anställningsskydd, men det är först nu i oktober 2024, då de första sammanhängande 24-månadsperioderna infaller, som tillämpningsfrågorna aktualiseras.
Uthyrningslagen är tillämplig på ”arbetstagare som är anställda av bemanningsföretag i syfte att hyras ut till kundföretag för arbete under kundföretagets kontroll och ledning”. Rekrytering, entreprenadverksamhet och utlåning av arbetstagare faller som utgångspunkt utanför lagens tillämpningsområde. Centralt i bedömning är dock just ”kontroll och ledning”, och en bedömning om tillämpning av regeln måste göras i varje enskilt fall. Då den svenska reglering kring uthyrning av arbetstagare utgår från EU:s bemanningsdirektiv, blir också EU-domstolens praxis gällande för tolkning av vad som menas med uthyrning av arbetstagare.
Frågan är nu hur denna regel kommer påverka konsultbranschen. Kan även bolag som inte rubricerar sig som bemanningsföretag, utan som bedriver konsultverksamhet, ha anställda som omfattas av uthyrningslagen? Det korta svaret är ja, eftersom det handlar om en helhetsbedömning av vem som tillhandahåller kontroll och ledning. Vid denna bedömning saknar det i princip betydelse hur parterna benämner avtalet, det är avtalets innehåll och de faktiska förhållandena som är avgörande. I bedömningen kan även beaktas om det är arbetskraftsresurser som tillhandahålls eller ett visst resultat.
Sammanfattningsvis är den centrala fråga vem som har kontroll och ledning över arbetstagarna. EU-domstolens praxis kan också påverka svenska domstolars tolkning och tillämpning av lagen. Detta innebär att även konsultföretag som inte ser sig som bemanningsföretag kan omfattas, beroende på hur arbetsförhållandena ser ut i praktiken. Konsultföretag behöver därför utvärdera sina arbetsmodeller och se över sina anställningsförhållanden för att säkerställa att de följer de nya reglerna. Även kundföretagen behöver se över situationen för sina konsulter för att undvika krav på anställning eller löneutbetalningar.
Har du som arbetsgivare frågor om den nya uthyrningslagen är du välkommen att höra av dig till oss på NORMA.
– Louise Lindahl och Nadja Nordlund