verkstallighet

Verkställighet

Verkställighet kan något förenklat förklaras som att se till att den som har rätt att få betalt, faktiskt får betalt.

Även om verkställighet ofta blir aktuellt först när det finns en dom eller beslut att verkställa är det en god idé att tidigt fundera på möjligheterna att faktiskt få betalt vid en eventuell framtida dom. Få saker är mindre tillfredsställande än att efter en vinst i domstol mötas av en motpart som ändå inte kan betala det som står i domen. Det finns också åtgärder som kan gå att vidta tidigt i processen för att säkra möjligheten till betalning eller förhindra att motparten vidtar vissa åtgärder. Den här typen av åtgärder verkställs också som huvudregel av Kronofogdemyndigheten, se mer under Säkerhetsåtgärder.

Den vanligaste formen av verkställighet är annars det som ibland kallas för indrivning. Det innebär att Kronofogdemyndigheten verkställer en dom på betalning genom att mäta ut och sälja svarandens tillgångar. Ett relativt vanligt specialfall är verkställighet i form av försäljning av pantsatta fastigheter. Verkställighet av en dom kan dock även gå ut på annat än betalning, som t.ex. att Kronofogdemyndigheten genomför en avhysning av någon som inte lämnar en lokal eller bostad frivilligt.

Om Kronofogdemyndigheten vid indrivning inte hittar tillgångar som täcker skulden så utfärdar de ett intyg om att sådana tillgångar saknas (s.k. SUT-intyg, ”saknar utmätningsbara tillgångar”). Med stöd av SUT-intyget kan den som har rätt till betalning gå vidare med en ansökan om att försätta motparten i konkurs om de inte betalar skulden. Flera av advokaterna på NORMA förordnas regelmässigt som konkursförvaltare och vi har därför också stor erfarenhet av att hantera de frågor som uppstår när en motpart hamnar på obestånd.

En viktig sak att ha i åtanke är att Kronofogdemyndigheten endast kan verkställa domar i Sverige. Kronofogdemyndigheten kan också bara verkställa domar från Sverige eller andra länder som vi har internationella avtal med (i huvudsak EU-länderna). Svenska domar kan visserligen också verkställas i andra EU-länder genom deras respektive myndigheter men om din motpart har sin verksamhet i t.ex. USA kommer en svensk domstolsdom inte att vara möjlig att verkställa. Ett sätt att undvika den typen av problem är att i internationella avtal alltid skriva att tvister ska lösas genom skiljeförfarande. I stort sett alla världens länder har enats om att skiljedomar ska vara verkställbara oavsett var processen ägt rum och vilket lands lag som tillämpats i förfarandet.

 

Kontakta vårt team

Madelene Grundelius

Biträdande jurist

Jonas Öjelid

Partner | Advokat

Cecilia Nilsson

Biträdande jurist

Erik Karlsson

Partner | Advokat

Lovisa Almhagen

Paralegal | Teamkoordinator

Kristina Andersson

Partner | Advokat

Mikael Claes

Partner | Advokat

Peter Midander

Biträdande jurist

Mona Jonasson

Partner | Advokat | Konkursförvaltare