fastighetsreglering

Fastighetsreglering

Fastighetsreglering är en process som används för att ändra gränserna för och omfattningen av fastigheter genom att överföra mark eller byggnader från en fastighet till en annan. Syftet med fastighetsreglering är oftast att skapa en bättre anpassning mellan fastigheter och markanvändning, t.ex. för att underlätta byggprojekt eller för att förbättra infrastrukturen.

En fastighet kan delas upp eller slås samman med en annan fastighet genom fastighetsreglering. Det kan handla om att överföra en del av en fastighet till en annan eller att slå samman två eller flera fastigheter till en enda. Fastighetsreglering kan även involvera överföring av byggnader eller andra strukturer och anläggningar från en fastighet till en annan.

Processen för fastighetsreglering innefattar olika steg och kräver beslut av lantmäteriet. Det första steget är oftast att skriva ett avtal om fastighetsreglering och sedan ansöka om fastighetsbildning.

Efter att ansökan har lämnats in utvärderar lantmäteriet den och bedömer om fastighetsregleringen är rimlig och förenlig med rådande bestämmelser och regler. Berörda sakägare och långivare har naturligtvis också inflytande i processen. Om ansökan godkänns, kan fastighetsregleringen genomföras genom att ändra i formella kartor, fastighetsregistret m.m.

Fastighetsreglering kan vara komplex, men det kan i vissa fall också vara ett kostnadseffektivt sätt att överlåta eller förvärva fastigheter på, det vill säga vid en fastighetstransaktion, med eller utan sammanhängande aktieaffär. Skälet är att överlåtelsen ännu så länge inte belastas med stämpelskatt för lagfart.

Kontakta vårt team

Jonas Öjelid

Partner | Advokat

Anders Wennergren

Partner | Advokat

Lovisa Almhagen

Paralegal | Teamkoordinator

Kristina Andersson

Partner | Advokat

Johan Rappmann

Senior counsel | Advokat