2024-10-15

Nya standardavtal inom entreprenadrätt: AB 04 och ABT 06 blir AB 25 och ABPU 25

Byggandets Kontraktskommitté (BKK) har genom Svensk Byggtjänst nu lämnat ut förslag till nya standardavtal som ska ersätta AB 04 och ABT 06. Förslagen går ut på remiss –  under tiden fram till den 28 februari 2025 kan den som vill lämna synpunkter på förslagen. BKK:s förhoppning är att slutliga versioner av de nya avtalen ska finnas på plats till sommaren 2025.

Standardavtalet för utförandeentreprenader, AB 04, ska ersättas av AB 25 (Allmänna Bestämmelser för utförandeentreprenader avseende byggnads-, anläggnings- och installationsarbeten), och standardavtalet för totalentreprenader, ABT 06, ska ersättas av ABPU 25 (Allmänna bestämmelser för projekterings- och utförandeentreprenader avseende byggnads-, anläggnings- och installationsarbeten).

De nya avtalen ska ha ett större fokus på tydlighet, för att minska risken för missförstånd och tvister samt bidra till färre fel, minskade byggkostnader och en sundare bransch.

NORMA Advokater kommer att granska och – på vår hemsida – kommentera avtalen samt informera om de förändringar som de nya avtalen innebär.

Ansvarig jurist

Mikael Claes

Partner | Advokat

Peter Midander

Biträdande jurist